Val av bärdon

Uthyrning av ergonomiska bärdon, workshops och coachning i barnbärande


Vilket bärdon ska jag välja?Här listas de vanligaste bärdonen som finns på marknaden.

Inom dessa kategorier kan det skilja sig en del mellan olika tillverkare, men funktionen är densamma.

BärseleEn bärsele består av en panel, två axelband och ett midjebälte. Axelband och midjebälte anpassas efter bäraren med hjälp av spännen och remmar. På en del selar är även panelen ställbar för att barnet ska kunna bäras från nyfödd. Det finns även selar där panelen inte är ställbar och då krävs ett spädbarnsinlägg för att selen ska kunna användas från nyfödd.


Beroende på modell samt vad tillverkaren rekommenderar kan en sele användas på mage, höft och rygg. Ryggbärande med sele rekommenderas generellt från ca 6 månaders ålder.


Vissa märken har även olika storlekar på sina selar. De större selarna brukar kallas "toddler" och kan inte används från nyfödd, utan från ca 1-2 års ålder brukar tillverkarna rekommendera.

TrikåsjalEn trikåsjal är en elastisk sjal som generellt finns i en storlek som är runt 5 meter lång. Det finns två olika typer av trikåsjalar - tvåvägsstretch samt envägsstretch. Envägsstretch är den vanligaste och den stretchar endast på sjalens längd. Tvåvägsstretch är stretchig på både längd och bredd.


Trikåsjalar passar främst till nyfödda men fungerar även bra till större barn beroende på sjalens egenskaper och viktgräns. Med en trikåsjal kan du knyta på mage och höft. Ryggknyt rekommenderas generellt inte med trikåsjal.

Vävd sjalTill skillnad från en trikåsjal är en vävd sjal stum på både bredd och längd men med viss diagonalstretch. Vävda sjalar finns i storlekarna 1 till 8.  Storlek 1 är 2,6 meter och storlek 8 är 5,8. Vilken storlek som behövs beror på bärarens storlek samt vilket knyt man vill göra. Man utgår från sin basstorlek, vilket är den storlek på sjal som krävs för att göra ett knyt som kallas omslutet kryss (FWCC, Front wrap cross carry).


Sjalens egenskaper skiljer sig en del beoende på vävsätt och material. Här finns det nästan oändligt med olika sjalar och tillverkare.


Fördelen med vävd sjal är att den kan varieras i oändlighet. Den anpassas efter bäraren men kan kräva lite tålamod och träning i början.

Knytsele


 

Även kallad Beh Dai eller Meh Dai. Detta bärdon är en blandning mellan en klassisk sele och en vävd bärsjal.

Likt en sele består den av en panel, i vissa modeller är den justerbar för att kunna anpassas efter barnets storlek. Istället för axelband och midjeband med spännen och remmar har en knytsele "sjaländar" bäraren knyter om sig.

 

Fördelen med en Knytsele är att den är lätt att anpassa efter bäraren eftersom den knyts varje gång. Många upplever samma avlastning som en välspänd sjal i en knytsele med skillnad att det är (för vissa) snabbare och enklare jämfört med en vanlig vävd sjal.

 

Knytsele finns märken och olika storlekar där minsta kan bäras i från att barnet är nyfödd ocfh vissa upp till barnet är större.

Bor du inte i närheten?  Bäroteket skickar produkter

  inom Sverige

070 67 10 326

Rimforsa, Östergötland

info@ericassjalar.se

© Copyright. All Rights Reserved.

Betalning via swish